Waarom kiezen voor LED verlichting?

LED verlichting, ook wel een ‘Light Emitting diode’ genoemd. Tegenwoordig wordt steeds vaker de keuze gemaakt om LED verlichting te installeren in plaats van traditionele verlichting. In dit artikel leest u de voordelen wanneer u de keuze maakt voor LED verlichting!

Waarom kiezen voor LED verlichting?

LED verlichting, ook wel een ‘Light Emitting diode’ genoemd. Tegenwoordig wordt steeds vaker de keuze gemaakt om LED verlichting te installeren in plaats van traditionele verlichting. In dit artikel leest u de voordelen wanneer u de keuze maakt voor LED verlichting!

Datum: 10-11-2020 | Leestijd: 4 minuten | Auteur: Sem Janse

Wat is LED verlichting?

LED verlichting is eigenlijk gewoon verlichting heruitgevonden. Het is niet te vergelijken met de originele ‘klassieke’ verlichting. LED verlichting bevat geen gloeidraad en ze werken ook niet zoals TL lampen  en fluorescentielampen. LED staat voor Light Emitting Diode. Een diode is een elektrisch onderdeel dat de elektrische stroom zeer goed in één richting geleidt.

Het begin van LED verlichting ontstond nadat er in de jaren ’20 was ontdekt dat kleine diodes gemaakt van halfgeleiders licht konden geven bij een lage stroomsterkte. Deze ontdekking was gedaan door de Russische wetenschapper Oleg Losev. In 1927 had hij zijn bevindingen gepubliceerd in een Russisch tijdschrift. De bevindingen van de Russische wetenschapper kregen echter weinig aandacht. 35 Jaar later brak de LED verlichting pas echt door. In 1962 wist de Amerikaanse natuurkundige Nick Holoyak succesvol  een werkende LED te ontwikkelen. Dit opende al snel de weg voor ondernemers en onderzoekers om een nieuwe manier van verlichting te realiseren voor de moderne wereld.

LED’s zijn erg klein (ongeveer 2-5mm). Een LED paneel is bijvoorbeeld een ‘armatuur’ gevormd door meerdere LED’s. Omdat LED’s zo klein zijn kunnen ze op heel veel verschillende manieren worden verwerkt. Zo worden er ook vaak LED strips gebruikt om op een creatieve manier licht te verzorgen.

Tegenwoordig kom je LED verlichting overal tegen. Vrijwel in alle moderne elektronische apparaten zijn LED’s verwerkt. Daarbij kun je denken aan televisies, verkeerslichten, straatverlichting, afstandsbedieningen, autolampen en nog veel meer toepassingen.

5 Voordelen van LED verlichting

Zoals al benoemd werd, kom je LED verlichting zakelijk en particulier steeds vaker tegen. LED verlichting heeft dan ook veel voordelen in vergelijking met bijvoorbeeld de traditionele gloeilampen. Bent u benieuwd naar de voordelen van LED verlichting? Bekijk dan hieronder de 5 grootste voordelen van het gebruik van LED verlichting!

1. LED verlichting is zeer energiezuinig
Dit is toch wel gelijk het grootste voordeel van LED verlichting. LED’s hebben een hele hoge energie-efficiëntie. Dit komt doordat er geen energie wordt verspild met het verhitten van een gloeidraad zoals bij een gloeilamp. Om het verschil duidelijk aan te geven gebruikt een LED lamp 90 tot 95 procent van de stroom voor het geven van licht. Een gloeilamp gebruikt daarentegen gemiddeld 5% van de stroom voor het geven van licht. De overige stroom bij gloeilampen wordt omgezet in warmte. Wanneer u de keuze maakt voor LED verlichting betekent dat dus een stroombesparing tot wel 90 procent. Dit betekent dan natuurlijk op het gebied van verlichting ook een besparing van 90 procent voor uw portemonnee. Lagere elektriciteitskosten, wie wil het niet!

2. LED verlichting is een milieubewuste keuze
Duurzaamheid, een begrip wat een steeds grotere rol speelt in onze samenleving. Duurzaamheid betekent dat natuur, mens en economie mooi met elkaar in evenwicht zijn. Duurzaam leven en ondernemen wordt met de jaren steeds belangrijker.

Het gebruik van LED verlichting is een zeer milieubewuste manier om licht te produceren. LED verlichting heeft een veel lager energieverbruik dan gloeilampen omdat er ongeveer 90 tot 95 procent van de stroom omgezet wordt in licht. Bij gloeilampen wordt er juist heel veel energie omgezet in warmte. Verlichting via LED’s kost minder stroom en is daarom veel milieubewuster dan traditionele manieren van verlichting. LED verlichting bevat ook geen schadelijke stoffen. In traditionele verlichting is vaak kwik verwerkt. Kwik is schadelijk voor de flora en fauna. Helaas stoppen mensen TL buizen nog steeds met regelmaat bij het restafval. LED verlichting daarentegen is recyclebaar. Vrijwel alle materialen van LED’s kunnen worden hergebruikt.

3. LED verlichting heeft een lange levensduur
De populariteit van LED verlichting komt mede door de lange levensduur van de LED’s. De levensduur van een LED is ongeveer 25.000 tot 50.000 branduren (dit verschilt per type). Een gewone lamp heeft een maximale levensduur van gemiddeld 2000 branduren. De gemiddelde branduren van een Nederlands huishouden zijn ongeveer 1500 op jaarbasis. Een gloeilamp kan dus voor 1,5 jaar blijven branden, daarna moet de lamp vervangen worden. Dit is een handeling die het liefst zo min mogelijk voorkomt. LED verlichting blijft dus gemiddeld voor 15 tot 30 jaar branden. Onthoud wel dat er externe factoren (extreem weer, vocht, schade, overbelasting) invloed kunnen hebben op de levensduur van de LED’s.

4. LED verlichting en kleurmogelijkheden
Tegenwoordig is het heel trendy om licht te hebben in verschillende kleuren met dimmogelijkheden. LED verlichting is te verkrijgen in talloze kleuren. RGB (rood, groen, blauw) LED verlichting heeft rode, groene, en blauwe LED’s in één behuizing. Licht kun je hetzelfde zien als verf. Door de lichtstralen met elkaar te ‘mengen’ is het mogelijk om alle kleuren te vormen. Verder is LED verlichting ook te verkrijgen in  verschillende kleurweergaves (van kaarslicht tot daglicht). Gloeilampen zijn daarentegen alleen maar in warm wit beschikbaar.

5. LED verlichting heeft talloze verwerkingsmogelijkheden
LED verlichting is te verkrijgen in talloze maten en vormen. Bijna niks is onmogelijk voor uw unieke situatie. LED verlichting komt voor in panelen van 60 bij 60 centimeter maar ook in oprolbare strips van 2 centimeter breed. Dit is mogelijk door het feit dat LED’s zo heel klein zijn (2-5mm). Door met een creatief beeld te kijken naar verlichting zijn er prachtige projecten mogelijk door middel van LED verlichting. Een leuk feitje is dat het grootste HD videoscherm van de wereld een LED display is. Het scherm wat in Beijing (China) staat is 250 meter breed en 30 meter hoog!

Jaleco en LED verlichting

Jaleco is een maatschappelijk betrokken bedrijf. Hierbij hoort ook milieubewust ondernemen. Daarom staat het dak van Jaleco vol met zonnepanelen en leveren en monteren we graag milieubewuste producten, waaronder LED verlichting. Jaleco is al jaren gespecialiseerd in de Business-to-Business levering en montage van LED verlichting. Van kantoorpanden en bedrijfshallen tot zorginstellingen, wij kunnen alle soorten panden van LED verlichting voorzien. Wij hebben binnen het bedrijf een LED specialist die een lichtberekening kan maken voor een perfect eindresultaat van uw project.

Geïnteresseerd geraakt in de montage van LED verlichting? Neem contact met ons op via de knop, of mail direct naar onze LED specialist!

Rick Janse

LED Specialist | Jaleco